top of page

Höstens program 2023

Läs om våra planerade evenemang i magasinet här.

För dig som vill skriva ut magasinet sidvis, klicka här.

 

Klicka på bilden så öppnas magasinet i en ny flik. 

Vi reserverar oss för eventuella ändringar. Se hemsida för senaste uppdateringar.

Magasin Höst 2023
Programblad

31 augusti kl 07.30 - Dagsresa till Tomarp, Klippan och Malmö

Konst, arkitektur och en kungsgård

Vi inleder med ett besök på Tomarps kungsgård som har anor från 1600-talet och ligger i det vackra backlandskapet vid Rönneåns dalgång i nordvästra Skåne. Efter förmiddagsfika med ostfralla, bakverk, kaffe/te samt introduktion tittar vi på den aktuella utställningen ”Du och Jag” av Stina Nyringer.

 

På vägen söderut besöker vi S:t Petri kyrka i Klippans stadspark. Kyrkan uppfördes 1962-1966 och är ritad samt konstruerad av Sigurd Lewerentz. Arkitektoniskt är kyrkan ansedd som en av Sveriges mest fulländade och den har också blivit internationellt uppmärksammad. I det låga klockhuset hänger fyra klockor med ingjutna dikter av Bo Setterlind. Bland utsmyckningarna märks bland annat en dubbelgobeläng skapad av Sven X-et Erixson och vävd av Barbro Nilsson. Dessutom finns ett krucifix av elfenben designat av skulptören Christian Berg som även gjort konstverket Nådens skålar på utsidan av kyrkan.

 

Vi fortsätter till Malmö Konsthall där vi serveras lunch samt kaffe/te och tryffel. Vid vårt besök visas ett 20-tal konstverk av skulptören Roman Signer. Han har under sin 50-åriga karriär genom sin praktik omdefinierat vad en skulptur kan vara. Utställningen är hans första stora separatutställning i Sverige och Skandinavien. Här erbjuds vi att delta i en guidad tur som är öppen för samtliga besökare.

 

Vi avslutar dagen med ett besök i Malmö Konstmuseum som visar utställningen ”Tal R och Mamma Andersson runt om C F Hill”. Upplev två av Nordens viktigaste samtidskonstnärer som visar ett flertal nya verk relaterade till det nordiska måleriet och konstnären Carl Fredrik Hill (1849-1911). Malmö Konstmuseum har också en av Sveriges största konstsamlingar. Efter guidningen har du egen tid att beskåda konsten.

 

Torsdag den 31 augusti kl 07.30 (bussen framkörd 07.15) -  ca 20.30

Götaplatsen.

950 kr inkl entréer, guidningar, förmiddagsfika och lunch.

Max 49 deltagare.

1 december kl 07.30 - Dagsresa till årets Arkitekturhuvudstad

Konst och arkitektur i den julsmyckade staden Köpenhamn

Vår traditionella Danmarksresa tar oss i år först till Louisiana där vi får en guidad visning på danska av Firelei Báez konst. Hennes verk handlar mycket om kultur och identitet. Genom utställningen lär vi känna henne som en central konstnär inom samtidsmåleriet. Hon är verksam i New York och omnämndes för några år sedan som ”Rising Star”. Detta är hennes första utställning i Europa. Du ges sedan möjlighet att på egen hand utforska utställningen ”Den kreativa människan” som också visas på Louisiana. Utställningen är tematisk och ambitiös  med fokus på hela samhällets kreativa aktiviteter. Vi avslutar vårt besök med lunch innan vi åker vidare till Köpenhamns centrum.

 

Köpenhamn har i år utsetts av Unesco till Arkitekturhuvudstad i världen, men har länge legat i framkant när det gäller arkitektur. Vi går en ca fem km/två timmar lång, guidad vandring där vi bland annat passerar Köpenhamns högskola, Christiansborg och Nationalbanken. Vi fortsätter sedan runt inre hamnen. Här varvas nya gång- och cykelbroar med spektakulära nybyggen. Sammanfattningsvis ger vandringen ett förhållningssätt till Köpenhamn som arkitekturens huvudstad med fokus på historia, den blå och gröna staden. Guidningen genomförs på danska och engelska.

 

Vi avslutar vandringen ca kl 16.30 på Dansk Arkitektur Center (DAC). Eftersom hemfärden startar först kl 19.00 har du egen tid fram tills dess. För dom som vill besöka utställningen ”Aware” på DAC, som också ingår, så går vi tillsammans in för att på egen hand uppleva arkitektur i en 1:1 rumslig installation. Utställningen visar på ett lekfullt sätt hur vi påverkas känslomässigt av de utrymmen vi befinner oss i.

 

Det finns också tid till att kanske äta något, shoppa eller bese Royal Copenhagens spektakulära juldukningar i affären på Ströget. Någon av julmarknaderna på Höjbro Plads, Nyhavn, Kongens Nytorv eller Tivoli kan också vara värda ett besök.

 

Fredag 1 december, 07.30 (bussen framkörd 07.15) – ca 23.00

Götaplatsen.

1950 kr inkl entréer, guidningar, lunch med varmrätt, vatten, kaffe/te och något sött.

Max 50 deltagare.

OBS Kläder efter väder

Anmälningar till våra aktiviteter gör du under rubriken För medlemmar/ Programanmälningar.

Observera att du måste vara medlem för att delta i våra resor och aktiviteter.

Anmäl dig som medlem – gå in på Bli medlem / Medlemsansökan.

Tidigare programaktiviteter

BK Travel Solutions -Konstresa till Oslo 2022

BK Travel Solutions -Konstresa till Oslo 2022

Spela video